Zbliżająca się jesień, to czas, kiedy nasze dzieci pójdą do szkół i przeszkoli, spotkają się ze swoimi rówieśnikami. To ważnyokres przynoszący wieleradości, ale także wyzwań i obowiązków dla nich, jak i dla rodziców. Duże wahania temperatur, deszcz, wiatr i zmniejszona ilość światła słonecznego, powodują, że organizm dziecka zdecydowanie bardziej narażony jest na atak bakterii i wirusów. Przygotowując dzieci na powakacyjny sezon, warto w tym czasie zadbać o wzmocnienie ich odporności.
4 PODSTAWOWE ATRYBUTY ZDROWEGO DZIECKA
Czym jest odporność dziecka?
To wewnętrzna siła naszego dziecka zapewniana przez sprawnie działający układ odpornościowy (immunologiczny). Dzięki niemu wirusy, bakterie, grzyby, a także alergeny nie mają wpływu na zdrowie naszych dzieci.
Od czego zależy, że niektóre dzieci chorują bardziej, a inne mniej?
Dziecko na świat przychodzi z wrodzoną odpornością (tzw. pierwotną, nieswoistą). Oczywiście istnieją choroby, które upośledzają wrodzoną odporność, ale są relatywnie rzadkie. Ocenia się, że częstotliwośćich występowania wynosi 1na 10 000przypadków.
Drugim rodzajem odporności dziecka jest odporność nabyta (tzw. swoista), która w dużej mierze zależy od nas samych. Możemy ją wzmocnić poprzez karmienie piersią, odpowiednio dobrane szczepienie, ale przede wszystkim zależy ona od stylu życia, profilaktyki i środowiska, w którym przebywa nasze dziecko.
-
Aktywność dziecka
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzieci powinny aktywnie spędzać czas przynajmniej 3 razy w tygodniu po godzinie. Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że regularna aktywnośćfizyczna w znaczący sposób poprawia odporność dziecka w walce z infekcjami.
Jeśli jednocześnie połączymy aktywny wypoczynek z przebywaniem na świeżym powietrzu np. w lesie, w parku, w górach, czy nad jeziorem,zapewnimy naszemu dziecku prawidłowy rozwój pod kątem fizycznym, emocjonalnym, społecznym, intelektualny i twórczym. Warto upewnić się,czy szkoła lub przedszkole zapewniają odpowiedni poziom aktywności naszemu dziecku.
Wniosek: Zadbaj, aby Twoje dziecko spędziło aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dniana świeżym powietrzu.
-
Środowisko
Zbliża się okres jesienno-zimowy, a z nim czas wzmożonego zanieczyszczenia powietrza. W celu określenia jakości powietrza stosowany jest wskaźnik Air Quality Index (AQI), który bierze pod uwagę głównie zanieczyszczenie pyłami PM 2,5 i PM 10 oraz dwutlenkiem azotu i tlenkiem węgla.
Jakość powietrza w Bielsku-Białej i okolicach sprawdzicie na: http://www.bielsko.info/monitoring-jakosci-powietrza-on-line-bielsko-biala. Serwis zamieszcza również rekomendacje, co do możliwości przebywania na zewnątrz.
Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest zadbanie o odpowiednią temperaturę powietrza w domu. Przebywanie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach,osłabia układ odpornościowy naszego dziecka. W takich warunkach dziecko znacząco łatwiej zapada na infekcje kataralne, zapalenia gardła, uszu, oskrzeli i płuc.
Zalecane temperatury w pomieszczeniach: temperatura w pokoju dziennym nie powinna przekraczać 21°C, wyjątek stanowi pokój dziecka do 1 roku życia, w którym temperatura powinna być utrzymywana w graniach 22-23°C.W sypialni dziecka w nocy powinno być chłodniej o około 2°C, czyli między 19-20°C, natomiast najcieplej powinno być w łazience między 25-26°C
Wniosek: W okresie jesienno-zimowym utrzymuj temperaturę w mieszkaniu do 21oC.
-
Sposób odżywiania i zbilansowanie diety
Odporność zależy w dużym stopniu od jakości pożywienia. Dobrze ułożony jadłospisjest kluczowy dla zapewnieniadzieckuodpowiedniej ilości energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. Ze względów na obszerność tematu, więcej informacji znajdziecie na moim blogu (www.mobilnygabinetpediatryczny.pl)
Wniosek: Pamiętaj, że jesteśmy tym, co jemy, dlatego bardzo ważne jest zapewnienie zbilansowanej diety dziecku.
-
Odpowiednia ilość odpoczynku i snu
Zdrowy sen to ważny element prawidłowego rozwoju dziecka oraz budowania odporności, szczególnie w okresie infekcyjnym. Zapotrzebowanie na sen u noworodka to 14 do 17 godzin. Przedszkolak dla prawidłowego rozwoju potrzebuje 10 do 13 godzin. Kiedy dziecko idzie do szkoły, wystarczy mu 9 do 11 godzin snu. Więcej na ten temat przeczytacie na moim blogu.
Wniosek: Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.Zarówno zbyt krótki, jak i za długi sen, wpływa niekorzystnie na kondycję psychofizyczną dziecka.
7 PRODUKTÓW WSPOMAGAJĄCYCH NATURALNĄ ODPORNOŚĆ
-
Warzywa i owoce– źródło witamy C i ß-karotenu
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
Zawartość witaminy C w 100g produktu
porzeczki czarne
182,2 mg
natka pietruszki
178 mg
papryka czerwona
144 mg
brukselka
94 mg
brokuły
83 mg
truskawki
66 mg
kiwi
59 mg
pomarańcze
49 mg
Ponadto: chrzan, jarmuż, papryka zielona, szpinak, kalafior i kalarepa oraz poziomki, cytryna, grejpfrut
Zawartość B-karotenu w 100g produktu
marchewka
9938 µg
natka pietruszki
5410 µg
jarmuż
5350 µg
szpinak
4243 µg
boćwina
4020 µg
szczaw
3848 µg
szczypiorek
3400 µg
papryka czerwona
3165 µg
morela
1523 µg
melon
1100 µg
Ponadto: brzoskwinia, śliwka,
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
-
Warzywa cebulowe– źródło siarczków organicznych
Do warzyw cebulowych zaliczmy: cebulę, czosnek, pori szczypiorek. Warzywa te zawierają również witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójczei grzybobójcze.
-
Tran – nośnik dla witamin A,D,E,K + witamina D3
Warto wprowadzić nowy rytuał w trakcie śniadania: nawyk podawania dziecku 1 łyżkę tranu (1 kapsułkę) + witaminę D3 postaci kropelek. Tran poprawia wchłanianie witamin, które dostarczymy dziecku w czasie dnia w innych pokarmach, a witamina D3 oprócz poprawy gospodarki wapniowo-fosforanowej wpłynie korzystnie na odporność Twojego dziecka.
Zalecenia dotyczące przyjmowania witaminy D3
Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy)
Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mlekiem modyfikowanym) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia:
a) od urodzenia do 6. miesiąca życia – dawka 400 IU/dobę
b) od 6. do 12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę,w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem.
Dzieci i nastolatki (1–18 lat)
a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze
Dorośli (>18. rż.) i osoby w wieku podeszłym (>65. rż.)
a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią
a) kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych
b) dawka 1500–2000 IU/dobę co najmniej od II trymestru ciąży; położnicy-ginekolodzy powinni rozważyć zalecenie suplementacji witaminy D u kobiet w ciąży od momentu jej potwierdzenia.
-
Fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki – stymulacja wzrostu „naturalnych probiotyków”
Produkty takiej jakjogurt, kefir, maślanka, a także mleko acidofilnezawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Kwas mlekowy zawarty w produktach kiszonych stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Wśród kiszonek najbardziej polecana jest kapusta kiszona.
-
Ryby morskie– źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają odpowiedź układu odpornościowego dziecka na patogeny. Szczególnie należy pamiętać w diecie o sardynkach, łososiu, makreli, śledziu i tuńczyku, a także oleju lnianym i rzepakowym.
-
Produkty bogate w cynk
– ochrona przed wolnymi rodnikami
Zaliczamy do nich: nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste, a także ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa. Wniosek:Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3.
-
Odpowiednia ilość odpoczynku i snu
Zdrowy sen to ważny element prawidłowego rozwoju dziecka oraz budowania odporności, szczególnie w okresie infekcyjnym. Sprawdź, ile Twoje dziecko powinno spać w ciągu doby:
Rekomendowana dobowa ilość snudla poszczególnych grup wiekowych według publikowanych w 2015 roku badań wykonanych przez amerykańską National Sleep Foundation.
wiek
zalecana ilość snu na dobę
(godz.)
noworodek/młodsze niemowlę
0–3 m-ce
14–17
niemowlę
4–11 m-cy
12–15
małe dziecko
1–2 lat
11–14
przedszkolak
3–5 lat
10–13
dziecko w wieku szkolnym
6–13 lat
9–11
nastolatek
14–17 lat
8–10
młody dorosły
18–25 lat
7–9
dorosły
26–64 lat
7–9
osoba starsza
>65 lat
7–8
Wniosek: Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.
Podsumowując:
- Zadbaj, aby Twoje dziecko spędzało aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.
- Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21o
- Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu odpowiedniego oleju i witaminy D3.
- Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.
7 PRODUKTÓW WSPOMAGAJĄCYCH NATURALNĄ ODPORNOŚĆ
-
Warzywa i owoce– źródło witamy C i ß-karotenu
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
Zawartość witaminy C w 100g produktu | |
porzeczki czarne | 182,2 mg |
natka pietruszki | 178 mg |
papryka czerwona | 144 mg |
brukselka | 94 mg |
brokuły | 83 mg |
truskawki | 66 mg |
kiwi | 59 mg |
pomarańcze | 49 mg |
Ponadto: chrzan, jarmuż, papryka zielona, szpinak, kalafior i kalarepa oraz poziomki, cytryna, grejpfrut |
Zawartość B-karotenu w 100g produktu | |
marchewka | 9938 µg |
natka pietruszki | 5410 µg |
jarmuż | 5350 µg |
szpinak | 4243 µg |
boćwina | 4020 µg |
szczaw | 3848 µg |
szczypiorek | 3400 µg |
papryka czerwona | 3165 µg |
morela | 1523 µg |
melon | 1100 µg |
Ponadto: brzoskwinia, śliwka, |
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
-
Warzywa cebulowe– źródło siarczków organicznych
Do warzyw cebulowych zaliczmy: cebulę, czosnek, pori szczypiorek. Warzywa te zawierają również witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójczei grzybobójcze.
-
Tran – nośnik dla witamin A,D,E,K + witamina D3
Warto wprowadzić nowy rytuał w trakcie śniadania: nawyk podawania dziecku 1 łyżkę tranu (1 kapsułkę) + witaminę D3 postaci kropelek. Tran poprawia wchłanianie witamin, które dostarczymy dziecku w czasie dnia w innych pokarmach, a witamina D3 oprócz poprawy gospodarki wapniowo-fosforanowej wpłynie korzystnie na odporność Twojego dziecka.
Zalecenia dotyczące przyjmowania witaminy D3 |
Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy) |
Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mlekiem modyfikowanym) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia: a) od urodzenia do 6. miesiąca życia – dawka 400 IU/dobę b) od 6. do 12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę,w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem. |
Dzieci i nastolatki (1–18 lat) |
a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze |
Dorośli (>18. rż.) i osoby w wieku podeszłym (>65. rż.) |
a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze. |
Kobiety w ciąży i karmiące piersią |
a) kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych b) dawka 1500–2000 IU/dobę co najmniej od II trymestru ciąży; położnicy-ginekolodzy powinni rozważyć zalecenie suplementacji witaminy D u kobiet w ciąży od momentu jej potwierdzenia. |
-
Fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki – stymulacja wzrostu „naturalnych probiotyków”
Produkty takiej jakjogurt, kefir, maślanka, a także mleko acidofilnezawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Kwas mlekowy zawarty w produktach kiszonych stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Wśród kiszonek najbardziej polecana jest kapusta kiszona.
-
Ryby morskie– źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają odpowiedź układu odpornościowego dziecka na patogeny. Szczególnie należy pamiętać w diecie o sardynkach, łososiu, makreli, śledziu i tuńczyku, a także oleju lnianym i rzepakowym.
-
Produkty bogate w cynk
– ochrona przed wolnymi rodnikami
Zaliczamy do nich: nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste, a także ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa. Wniosek:Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3. -
Odpowiednia ilość odpoczynku i snu
Zdrowy sen to ważny element prawidłowego rozwoju dziecka oraz budowania odporności, szczególnie w okresie infekcyjnym. Sprawdź, ile Twoje dziecko powinno spać w ciągu doby:
Rekomendowana dobowa ilość snudla poszczególnych grup wiekowych według publikowanych w 2015 roku badań wykonanych przez amerykańską National Sleep Foundation. | ||
wiek | zalecana ilość snu na dobę
(godz.) |
|
noworodek/młodsze niemowlę | 0–3 m-ce | 14–17 |
niemowlę | 4–11 m-cy | 12–15 |
małe dziecko | 1–2 lat | 11–14 |
przedszkolak | 3–5 lat | 10–13 |
dziecko w wieku szkolnym | 6–13 lat | 9–11 |
nastolatek | 14–17 lat | 8–10 |
młody dorosły | 18–25 lat | 7–9 |
dorosły | 26–64 lat | 7–9 |
osoba starsza | >65 lat | 7–8 |
Wniosek: Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.
Podsumowując:
- Zadbaj, aby Twoje dziecko spędzało aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.
- Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21o
- Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu odpowiedniego oleju i witaminy D3.
- Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.